Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L'Ajuntament de Dénia organitza unes jornades dedicades a la memòria democràtica

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Dénia, Raúl García de la Reina, ha presentat hui, 7 de novembre, la programació de “Memòria Democràtica, Jornades de memòria històrica, 2023”, articulades des de la Biblioteca i l'Arxiu Municipals.

L'Ajuntament ha organitzat una nova edició de “Memòria i futur”, unes jornades dedicades a la memòria democràtica, que tindran lloc entre el 10 i el 22 de novembre de 2023. Les activitats que s'han preparat des de la Biblioteca i l'Arxiu engloben conferències i presentacions, i unes versions didàctiques amb la col·laboració de l'IES Sorts de la Mar de Dénia i de l'IES de Teulada.

 

La inauguració dels actes serà el divendres 10 de novembre, a les 19.30, a la Biblioteca, amb la conferència “Cercant la memòria en el rècord. 38 anys entre xifres, dades i fosses” impartida per Vicent Gavarda. Vicent Gavarda és doctor en Història per la Universitat de Valéncia. Com ha indicat Raúl García de la Reina, Gavarda és una autoritat pionera en l'estudi de la repressió, “ja que des de la seua Paterna natal, per tots coneguda com la paredassa d'Espanya, Gavarda ens comptarà la seua experiència personal, en els inicis de la investigació d'un tema tan complex i terrible. “Coneixerem, amb dades contrastades, el vertader cost humà de la repressió de guerra i la postguerra en terres valencianes”, ha declarat García de la Reina.

 

El dimecres 15 de novembre a les 19.30, es presentarà, a la Biblioteca, la novel·la gràfica “Plomo y Gualda. Entierro mexicano de Azaña en Francia", dels autors Juanarete i Manuel Granell. La presentació serà a càrrec de Josep Lluís Mas, José María Azcárraga i Manuel Granell. Com ha relatat Raúl de la Reina, més de mig milió de persones van formar l'èxode republicà en 1939, quan va finalitzar la Guerra Civil Espanyola. Eixes persones, que es van desplaçar a peu a França, a través del que es va denominar “camins de la retirada”, van ser acollides en camps de concentració. Mèxic va obrir els braços a totes les persones refugiades que Europa es negava a acollir. Milers de persones van veure una oportunitat de viure en pau.

 

El dijous 16 de novembre a la Casa de la Cultura des de les 19.30, tindrà lloc la jornada didàctica centrada en la deportació als camps nazis de Mauthausen i Gusen. La jornada tindrà tres parts, la primera serà la inauguració d'una exposició “Art i Memòria Democràtica”, realitzada pels alumnes IES de Teulada, des del 16 al 28 de novembre. Després els alumnes de l'IES Sorts de la Mar de Dénia ens parlaran dels “Records i experiències del viatge a Mauthausen 2023”.

Per a finalitzar, Josep Antoni Ahuir, arqueòleg i familiar d'un deportat denier, relatarà com “Posar en valor la memòria democràtica a la Marina Alta. Els deportats en els camps nazis de Mauthausen i Gusen”.

 

El dimecres 22 de novembre a les 20.00 hores, tindrà lloc a l'auditori del Centre Social la presentació del documental “L’últim tren de Bouarfa” amb guió i direcció de Rosa Brines, i produït per la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País València amb el patrocini de la Generalitat Valenciana.

El regidor de Cultural ha explicat que el documental narra el viatge d'una família de Banyeres de Mariola, al desert del Marroc per a exhumar les restes del seu avi, mort en 1940, i repatriar-lo. Vicente Mataix Ferre, passatger 416 del vaixell Stanbrook, es va exiliar al Nord d'Àfrica i va patir el mateix destí que la major part dels 12.000 republicans que van buscar refugi a Algèria, el Marroc i Tunísia. Va formar part dels camps de treball forçat en règim de semi-esclavitud per a construir la quimera colonial del govern de Vichy (França), coneguda com el ferrocarril “Transahariano”.

L'acte serà presentat per l'arxivera municipal, Rosa Seser, i amb la participació d'Ángel González, president de la coordinadora d'associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià i Josep Mataix, net de Vicente Mataix. Rosa Seser, en la seua presentació, relatarà un tema poc conegut, fent referència a alguns exiliats deniers en el nord d'Africa.

L'Ajuntament de Dénia organitza unes jornades dedicades a la memòria democràtica
L'Ajuntament de Dénia organitza unes jornades dedicades a la memòria democràtica

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina