L’Àrea d’Arqueologia i Museus va encetar, l’any 2023, una completa programació anual amb campanyes de temàtica diversa i multidisciplinar, que han involucrat el conjunt d’instal·lacions museogràfiques, així com el castell, en les quals han participat més de 5.000 persones, segons les estadístiques del departament.
La programació va arrancar en falles amb un total de sis visites amb guia expert al conjunt d’instal·lacions patrimonials, que van congregar una assistència de quasi 200 persones.
Sota l’epígraf Setmana de passió pel patrimoni i els museus de Dénia, es desenvolupà un programa de 17 visites amb guia expert, amb una assistència de vora 500 persones; un èxit d’acollida atés que la campanya es desenvolupava per primera vegada. Es va oferir una sèrie de visites destinada al castell, que transcendia la clàssica Descobrir el Castell de Dénia, la més sol·licitada, i incorporava les visites Dénia vista des de l’alt. Palaus, Museu i Celler, així com El Castell de Dénia, la fortalesa des de fora. Història i projectes de restauració que oferia recórrer part de la fortalesa sobre les muralles i torres emmerletades que tancaven la ciutat medieval.
Les visites amb guia expert pasqüeres també s’endinsaren en el Món dels Joguets de Dénia; aprofundiren en el lligam indissoluble de Dénia amb la mar mitjançant la proposta Dénia i la mar: una història de descobriments en el Museu de la Mar i, finalment, en l’esplendor del nostre segle XIX amb la visita Museu Etnològic de Dénia. Entre randes i panses.
El 2023, per primera vegada, participàvem en les Jornades Internacionals d’Arqueologia amb l’organització d’un passeig pel cor de la medina islàmica amb final en una intervenció arqueològica que va apropar l’audiència als principals trets urbanístics de la medina i a les característiques de l’arquitectura i els aixovars domèstics.
El mes de maig acollia la celebració del Dia Internacional dels Museus amb dues jornades de portes obertes al castell i museus i dues visites amb guia expert, la finalitat de les quals fou exposar l’origen i la història dels museus de la ciutat.
Durant la campanya estival més de 2.600 persones han participat en l’oferta que abastava el castell i la totalitat dels museus, amb una novetat, una visita diària, de dilluns a diumenge, en llengua anglesa, per a públic internacional, amb bons resultats d’audiència.
La tardor va vindre acompanyada dels actes en commemoració del 9 d’Octubre, que en 2023 va posar l’objectiu en les Ciutats Conquerides amb dues conferències al voltant de Daniya, 40 anys d’Arqueologia de Salvament i amb una sèrie de tres visites guiades que van congregar un nodrit grup de més de 150 persones.
Una altra novetat desenvolupada el 2023 amb bona resposta del públic han estat les dues observacions del nostre cel nocturn des del castell de la mà d’un astrònom i d’una historiadora de l’art. Més de 140 persones van tenir l’oportunitat d’aproximar-se al cel estival dels nostres avantpassats i, també, al cel hivernal, esta vegada centrant-se en l’estrella de Betlem.
La festivitat de Tots Sants va oferir l’oportunitat de realitzar quatre visites centrades en la mort a Dénia al llarg de la història, amb més de 145 participants registrats.
L’any va tancar amb la campanya Un Nadal per a la història. Més de 300 visitants han gaudit d’activitats diverses que han involucrat el conjunt d’instal·lacions museogràfiques de la ciutat: la presentació del quadre la Caritat, de Domingo Llorens, després de la restauració de l’obra (Museu Etnològic); la mostra De Hollywood a Dénia. Els joguets cinematogràfics del museu (Museu dels Joguets); l’exposició amb conferència i audiovisual sobre les Saturnalia que se celebraven a final d’any en la Dianium romana (Museu de la Mar); la conferència Daniya. 40 anys d’Arqueologia de Salvament (Museu Arqueològic).
La programació nadalenca s’ha completat amb la presentació d’Emilio Oliver Sanz de Bremond. 100 anys una vida, una mostra del llegat de l’historiador denier que es va poder visitar a desembre i que ara tornarà a obrir les portes al públic.
La programació anual de l’Àrea d’Arqueologia i Museus ha estat arrodonida amb les visites amb guia expert dins el programa d’Activitats en Família que han congregat més de 150 participants durant 2023.
Programació de febrer
La bona acollida de la programació de l’Àrea d’Arqueologia i Museus 2023 ha impulsat la pròrroga de les activitats al llarg d’enguany, incorporant algunes novetats, així com adaptacions diverses que s’anunciaran mensualment.
Seguint l’estela de les festivitats que se celebraven en la ciutat romana de Dianum i, després d’haver exposat al públic durant el Nadal les Saturnalia, entrem en el mes de febrer i es proposa una aproximació a la festa romana de les Lupercalia per a posar de manifest que, amb una cadència que depassa les fronteres del temps, continuem amb les commemoracions dels nostres avantpassats.
“Les Lupercalia i el ritus de purificació. El precedent del Carnaval?” es presentaran al públic de la mà d’una exposició de recipients i utensilis procedents de les cuines i les taules de Dianium, vasa escaria, i d’una miniconferència acompanyada d’audiovisual. Esta activitat es realitzarà al Museu de la Mar, el dissabte 10 de febrer (12 hores) i el dijous 15 de febrer (19 hores).
La programació d’este mes inclou també la visita guiada “Descobrir el Castell. La col·lecció de ceràmica islàmica” (3 i 18 de febrer, 12 hores, punt d’encontre: castell de Dénia, front al quiosc de tiquets). En esta ruta es coneixeran les restes del palau medieval i l’ampliació renaixentista desenvolupada per Lerma, el duc que va ser marqués de Dénia. De manera exclusiva, s’obrirà el celler per admirar la imponent col·lecció de ceràmiques procedents de la Daniya dels segles XI i XII.
“De Hollywood a Dénia. Els joguets cinematogràfics” (4 i 25 de febrer, 12 hores) és una visita guiada per una selecció de joguines que exhibeixen la imatge de destacats actors de Hollywood dels anys vint, trenta i quaranta del segle passat i la col·lecció de personatges de Walt Disney, una sèrie de joguets produïts per una fàbrica de Dénia que va obtenir els drets en exclusiva per a fer-ne les reproduccions en fusta.
Al Museu Etnològic tindrà lloc una visita guiada al voltant del quadre La Caritat de Domingo Llorens (17 i 24 de febrer, 12 hores). Després d’un llarg i costós procés de restauració auspiciat pel Museu Arqueològic de Dénia, amb el recolzament de la Direcció General de Patrimoni, podrem contemplar l’obra del pintor Llorens amb tota la seua esplendor. La visita guiada permetrà un apropament a l’obra, a l’artista i el seu temps, així com al procés de restauració.
Per a finalitzar la programació de febrer, del dia 18 al dia 29, es podrà visitar la col·lecció “El llegat d’Emilio Oliver Sanz de Bremond (1923-2023)” a la Casa de la Marquesa Valero de Palma (c. de Cavallers, 3).
Més informació i reserves al telèfon 966420260 o al Museu Etnològic (c. de Cavallers, 1).
A més, dins del programa ‘Activitats en família’, el dia 11 de febrer, a les 10.30 hores, se celebrarà la visita guiada “La Dénia de Madoz, un viatge inèdit a la ciutat de 1847”, que eixirà des de la plaça del Consell.