Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L'edició de primavera del Dénia Festival de les Humanitats se celebra els pròxims 10 i 11 d'abril

 

Una profunda reflexió sobre l'envelliment, amb els seus reptes científics i incògnites filosòfiques, serà el tema fonamental de l'edició de primavera 2024 del Dénia Festival de les Humanitats, que es va presentar divendres en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Dénia. Un any més, este rellevant esdeveniment cultural que reunix experts i pensadors per a fer front a les incògnites que s'obrin en el futur de la humanitat, consolida a la ciutat alacantina com a Ciutat del Pensament.

 

L'acte de presentació va comptar amb la participació de Josep Ramoneda, director acadèmic del festival, i Benito Mestre, president del Cercle Empresarial de la Marina Alta (CEDMA) i patró de la Fundació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia, així com de l'alcalde de la ciutat i president de la mateixa fundació, Vicent Grimalt.

 

Durant la seua intervenció, Grimalt va destacar el treball incansable de moltes persones, institucions, entitats i empreses per a fer realitat una gran ambició: “fer de Dénia un referent com a Ciutat del pensament”. L'alcalde també va subratllar que “Dénia Festival de les Humanitats compta amb els millors aliats per a garantir-se un gran futur. Gràcies a la composició d'un comité científic, amb representació de totes les institucions i organitzacions implicades en este gran projecte, el programa s'amplia i amb ell pren forma el nostre projecte de Ciutat del pensament”.

 

Per part seua, el director acadèmic del festival, Josep Ramoneda, ha qualificat esta edició de primavera com “un primer avanç” del que promet ser el Festival de les Humanitats que se celebrarà el mes d'octubre. Un esdeveniment que, segons qualifica Ramoneda, “s'ha convertit ja en un esdeveniment cultural de referència al nostre país” i que, novament, “farà de les humanitats l'element central de reflexió, tan necessari en el moment extraordinàriament accelerat en el qual vivim”.

 

Finalment, Benito Mestre ha assenyalat que esta trobada representa “una gran oportunitat perquè les empreses puguem reflexionar sobre la nostra responsabilitat social”. El president de CEDMA ha destacat també l’Espai Lluís Vives del festival com “un espai d'anàlisi per a fomentar el diàleg de les humanitats i l'empresa”.

 

Com envellir en un entorn finit

 

L'edició de primavera del Festival de les Humanitats tindrà el seu eix principal en la jornada de l'11 d'abril, amb dos interessants sessions de debat, obertes al públic, que se celebraran en l’Auditori del Centre Social de Dénia, a partir de les 17.30 h, i que posaran l'accent en l'envelliment com un procés sobre el qual la ciència posseïx ja més certeses que incerteses com a procés biològic, però que planteja importants reptes per a les societats que observen com s'incrementa la longevitat en un entorn econòmic i mediambiental que compta amb recursos finits.

 

Perspectives científiques, socials i literàries serviran per a afrontar qüestions sobre el benestar de les societats envellides, la relació amb la mort, les relacions socials en una vida que s'allarga o l'ús del temps de més que la ciència i la medicina ens està aportant.

 

Preguntes fonamentals que es duran a debat amb personalitats tan rellevants com María Ángeles Durán, catedràtica de Sociologia del Centre de Ciències Humanes i Socials del CSIC i Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política; Josefa Ros, investigadora del programa Postdoctoral Research Fellowships at Harvard University for Distinguished Júnior Scholars i especialista en l'anàlisi de l'avorriment en persones majors; l'escriptora Xita Rubert i Norbert Bilbeny, filòsof i catedràtic d'Ètica a la Universitat de Barcelona.

 

A més, el 10 d'abril a les 19.00 h., tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Dénia la presentació del número 63 de la revista La Maleta de Portbou, amb un monogràfic que estén acta de l'exercici de reflexió que va suposar la segona edició del Dénia Festival de les Humanitats que es va celebrar a l'octubre de 2023 i que va convocar a destacats pensadors, científics, economistes i escriptors com Marta Sanz, Zülfü Livaneli, Arcadi Navarro, Clara Serra, Pankaj Mishra, Nuria Oliver, Cristina Monge, Martí Domínguez, Antón Costas, Sophie Baby o Chiara Bottici, entre molts altres. Un acte que comptarà amb la participació de Vicent Grimalt, Josep Ramoneda i Martí Domínguez, assagista, escriptor i professor de periodisme a la Universitat de València, amb la presentació de la periodista Míriam Pagán.

 

La dualitat del futur i els límits, a debat en el pròxim Festival de les Humanitats

 

Amb dos exitoses edicions a la seua esquena, el Dénia Festival de les Humanitats continua fomentant un diàleg profund i divers entre importants personalitats del pensament humanístic, econòmic i científic. Si la primera edició va abordar les diferents mutacions a què s'enfronten les societats, la segona, l'any passat, proposava “Mirar arrere per a saber on anem”, sota la idea d'albirar el futur amb una mirada de reüll al passat.

 

La tercera edició del Festival de les Humanitats, que se celebrarà a Dénia a l'octubre, se submergirà en la temàtica urgent de "Què fer amb el futur, tan lluny i tan a prop?". Sota este enfocament, es reflexionarà sobre la dualitat del futur, tan intrínsecament humà en la seua construcció però també tan desconcertant en la seua incertesa. El Festival desafiarà la inquietud pel futur mitjançant el diàleg entre les ciències, les arts i les humanitats, instant a enfrontar els límits i riscos de les nostres accions presents i a examinar críticament les dimensions ètiques, socials i polítiques que delineen el nostre destí col·lectiu. En un món on els límits es desdibuixen i l'amenaça de perdre la nostra humanitat es fa més tangible, el Festival de les Humanitats proposa un espai de reflexió i debat per a preservar la nostra llibertat de pensament i acció.

 

De´nia Festival de les Humanitats

 

Dénia Festival de les Humanitats és una iniciativa organitzada per la Fundació Creativa Dénia del Pensament; promoguda per la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de Dénia, la Fundacio´n De´nia Ciutat Creativa de la Gastronomi´a i Baleària; sota la direcció acadèmica de La Maleta de Portbou i compta amb la col·laboració institucional del Ministeri de Cultura. Este festival promet una experiència intel·lectual enriquidora i un punt de trobada per a explorar i compartir les fronteres del coneixement humà.

 

www.deniafestivaldeleshumanitats.org


L'edició de primavera del Dénia Festival de les Humanitats se celebra els pròxims 10 i...

L'edició de primavera del Dénia Festival de les Humanitats se celebra els pròxims 10 i...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina