La Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de l’Ajuntament de Dénia desenvoluparà el pròxim curs 2025/2026 el Programa escolar per a la promoció del benestar emocional i la prevenció d’addiccions, una iniciativa conjunta de la Conselleria de Sanitat i la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació l’objectiu de la qual és promoure el desenvolupament saludable de l’alumnat i previndre conductes de risc mitjançant l’educació socioemocional i el foment d’hàbits de vida saludables al llarg de tota l’etapa d’ensenyança obligatòria, dels 6 als 16 anys.
A partir del curs vinent, els centres públics i concertats que ho sol·liciten podran implementar quatre programes curriculars de prevenció, distribuïts per etapes educatives:
Educació primària:
- Contes per a conversar (1r i 2n)
- L’Aventura de la vida (de 3r a 6é)
Educació Secundària Obligatòria:
- Unplugged (1r i 2n ESO)
- Habilitats per a la vida i adolescència (3r i 4t ESO i FPB)
Aquests programes, basats en evidència científica i alineats amb els estàndards internacionals de qualitat en prevenció, són implementats directament pel professorat dins l’aula, com a part de la tasca educativa habitual. Web de consulta: https://www.bienestaremocional.san.gva.es/
El personal tècnic de la UPCCA actua com a referent especialitzat, oferint assessorament, formació i acompanyament al personal docent en tot el procés d’aplicació, assegurant així la qualitat i adaptació del programa a la realitat de cada centre.
Aquest model col·laboratiu reforça el paper de la comunitat educativa en la construcció del benestar emocional de l’alumnat i representa un pas decidit cap a una prevenció integral, sostenible i integrada en el sistema educatiu.
En aquesta línia, el 8 de juliol passat es va iniciar una ronda de reunions amb els centres educatius de Dénia, la Xara i Jesús Pobre, començant pel CEIP Llebeig, per tal de difondre i implementar-hi estos programes preventius.
En la reunió es van presentar els materials dels programes “Contes per a conversar” (per a 1r i 2n de Primària) i “L’aventura de la vida” (per a 3r, 4t 5é i 6é), que treballen habilitats cognitives, emocionals i socials amb la finalitat de promoure hàbits de vida saludables i previndre conductes de risc des d’edats primerenques.
El centre va mostrar una actitud molt receptiva i va valorar molt positivament la proposta, considerant que “encaixa plenament amb els projectes educatius i les accions que ja es duen a terme al centre” va comentar la directora Luz Martín.
La UPCCA pretén que, com a mínim, durant el proper curs escolar aquests programes s’implementen de forma sistemàtica en el primer cicle de primària als centres educatius del municipi. Per això, es fa una crida a la resta de centres de Dénia, la Xara i Jesús Pobre a posar-se en contacte amb el servei per a conèixer els materials i planificar la seua incorporació.
L’aposta de la UPCCA és clara: treballar amb tot l’alumnat de l’etapa obligatòria, de 6 a 16 anys, mitjançant una oferta coordinada de programes preventius. En aquest sentit, cal recordar que, a més dels materials oferits per les Conselleries de Sanitat i Educació, la UPCCA ja ve desenvolupant el programa “Joves Competents” des de fa 20 anys.
Durant el curs passat es va implementar aquesta acció des de 4t de Primària a 4t d’ESO i FP Bàsica en 14 centres educatius, arribant a 2.378 alumnes. Aquestes xifres demostren la consolidació del programa i el ferm compromís del municipi amb la prevenció.
Amb aquest nou pas cap a la consolidació d’aquests programes, la UPCCA de Dénia continua avançant cap a una educació integral del benestar emocional, la resiliència i la presa de decisions saludables des de la infància fins a l’adolescència, fomentant així una comunitat educativa més forta, conscient i preparada per fer front als reptes actuals.