Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia sol·licita a Justícia que “de manera urgent” millore la dotació del partit judicial per a acabar amb les “més que evidents” mancances actuals

Els grups que integren de la Corporació municipal han aprovat hui en ple per unanimitat instar la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, així com al Ministeri de Justícia que “de manera urgent es posen els mitjans per a la millora de la dotació dels Jutjats del Partit Judicial de Dénia, ja que resulten més que evidents les mancances” actuals.

La part expositiva de la moció argumenta amb dades que “el Partit Judicial de Dénia no està ni dimensionament ni dotat de mitjans per a atendre les necessitats judicials de la comarca de la Marina Alta, en clar desavantatge respecte als altres partits judicials pròxims analitzats”. Segons informació del Consell General del Poder Judicial, el partit judicial de Dénia registra en 2020 178.203 habitants i 9 jutjats: 5 de Primera Instància, 3 d'Instrucció i 1 de Violència contra la dona. El veí partit judicial de Benidorm, per posar un exemple, disposa de 14 jutjats per a una població de 120.153 habitants en 2020 (dades CGPJ).

El text enumera una sèrie de mancances en el Partit Judicial de Dénia en les quals s'ha d'incidir per a millorar la situació actual. Entre elles destaca que més del 40% dels judicis penals que se celebren a Benidorm procedeixen de l'àmbit territorial de Dénia, amb el consegüent trastorn que suposen per a la ciutadania, policia i professionals tal quantitat de desplaçaments. Així mateix, recorda que el Jutjat núm. 6 de Primera Instància està aprovat, però no en funcionament, “havent de preveure la creació del núm. 7 donades les circumstàncies actuals”. El jutjat itinerant també aprovat no s'ha posat en marxa “per falta de mitjans” i el nombre actual de dos forenses és insuficient, ja que “donat el volum de treball, es necessiten com a mínim tres”.

Les deficiències s'estenen també als advocats de guàrdia –tres al dia, dos per a assistència les persones detingudes i un altre per a les víctimes de violència de gènere-. Segons s'explica en la moció, “per a prestar un millor servei, atés el nombre de detinguts, seria necessari un advocat més per a l'assistència als detinguts, és a dir, quatre en total”.

Finalment, si el nombre de jutjats en el Partit Judicial de Dénia augmentara a 10, “es disposaria d'un estatus més elevat davant l'Administració, podent així optar a moltes més ajudes i subvencions”.

Per tot això, el segon punt de l'acord estableix sol·licitar a la Conselleria de Justícia que inste el Ministeri de Justícia que es creen els òrgans jurisdiccionals necessaris per a cobrir les necessitats del Partit Judicial de Dénia, en concret el Jutjat penal, així com l'activació del Jutjat de Primera Instància Número Sis, la creació del qual ja està aprovada, així com la previsió del número Set.

La moció serà remesa als ajuntaments dels altres municipis que formen part del Partit Judicial de Dénia, perquè prenguen acords en els mateixos termes i reforcen així la reclamació.

Inversions en el port de Dénia

El ple de hui també ha aprovat per unanimitat una moció en la qual insta a la Generalitat Valenciana a crear l'òrgan Port autònom de Dénia que ja ha sol·licitat l'ajuntament en ocasions anteriors, un model de gestió que “solucionaria la falta d'inversions en el port i permetria a la ciutat triar com ha de ser aquesta infraestructura”.

Segons explica la moció, la Generalitat Valenciana ha incomplit reiteradament l’obligació de revertir en actuacions de manteniment i millora del port de Dénia, de competència autonòmica, el 40% dels ingressos anuals per taxes i serveis que genera la infraestructura.

Com a exemples s'esmenten l'any 2019, exercici en el qual, segons la legislació, la Generalitat hauria d'haver invertit en el port de Dénia 1.605.906 euros, el 40% del total dels 4.014.765 euros recaptats eixe any, però només va invertir 130.593 euros. En un ple celebrat al juliol de 2020, l’Ajuntament de Dénia instava a reconéixer aquest incompliment de la norma i demanava establir un mecanisme de compensació de la partida no invertida.

De nou, en 2021, no està previst que la infraestructura portuària de Dénia perceba res. La partida dels pressupostos de Generalitat denominada “Noves inversions, manteniment i millores en el port de Dénia per a 2021”, dotada amb 1.002.390 euros, es va eliminar al llarg d'enguany i no serà reinvertida en el port denier. Per això, la moció també exigeix que la Generalitat reconega aquest incompliment de la llei i establisca un mecanisme de compensació, així com que s'habilite una modificació pressupostària que reflectisca inversions de manteniment i millora de les instal·lacions portuàries de Dénia per a 2021.

Finalment, s'afirma en la moció que en l'esborrany dels pressupostos autonòmics de 2022 es preveu una partida de 2.085.350 euros per a la prolongació de la bocana, “dels quals solament s'invertirà 1 milió enguany, incomplint novament la pròpia llei de la Generalitat”.

El criteri d'inversions, per tant, no s'està aplicant al port de Dénia, “on no sols s'està privant de les inversions que marca la llei, sinó que, a més, les poques inversions que es realitzaven, tampoc s'està executant”, conclou el text.

Finalment, en la moció, l’Ajuntament de Dénia sol·licita que s'habiliten mecanismes perquè els futurs pressupostos de la Generalitat tinguen en compte el port de Dénia en el capítol d'inversions fins que aquest es convertisca en port autònom.

Bonificació en l'impost sobre la construcció dels centres per a persones amb malalties mentals cròniques a la Pedrera

 Un altre dels acords adoptats hui en el ple ha sigut declarar les obres per a la construcció de la residència i centre de dia per a persones amb discapacitat (CEEM i CRIS) a la Pedrera “d'especial interés social per al municipi” i concedir a la Generalitat la bonificació en l’ICIO del 65% que sol·licitava per a la llicència d'obra major per al projecte bàsic i d'execució d'aquestes infraestructures.

 

Els terrenys de 10.279 metres quadrats sobre els quals es proposa l'execució de l'obra van ser cedits per l'ajuntament a la Generalitat Valenciana l'any 2009 i es troben qualificats en el PGE/NUT com a dotacional equipament sanitari.

El Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) per a persones amb malaltia mental crònica projectat a Dénia podrà atendre unes 55 persones en règim ambulatori. Per part seua, en el Centre específic per a persones amb malaltia mental crònica (*CEEM), que se situarà en el mateix edifici, podran crear-se entre 20 i 40 places residencials. En els CEEM es presta assistència als usuaris segons les seues necessitats i inclouen allotjament i manutenció, programes individualitzats de rehabilitació, activitats educatives i culturals i tractament especialitzat.

Aquest acord ha sigut adoptat per unanimitat de la Corporació.

Entitats bancàries més ètiques i amb millors serveis

L’Ajuntament de Dénia traslladarà al Síndic de Greuges, les Direccions Generals dels bancs amb seu a la ciutat de Dénia, l'Associació Espanyola de Banca, la Conselleria d'Economia, els grups parlamentaris de les Corts Valencianes, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, la Direcció General d'Administració local i a l'Agenda Valenciana antidespoblació la moció aprovada hui en el ple per unanimitat en la qual sol·licita a les entitats bancàries un comportament més ètic i que milloren els seus serveis a la ciutadania, prestant especial atenció a les necessitats de les persones majors i aquelles amb diversitat funcional.

En aquest sentit, es demana que no es cobren comissions a les persones de més edat, que no estan familiaritzades amb la tecnologia ni solen acudir als caixers automàtics, pel manteniment dels seus comptes corrents o per traure diners en efectiu. Així mateix, se sol·licita que s'aplique una tarifació social en l'aplicació de les comissions, en funció de la situació dels clients.

La moció demana també promoure la instal·lació de caixers automàtics en les zones o barris de la ciutat més llunyans a les actuals oficines, especialment després del progressiu tancament de sucursals viscut en els últims mesos.

A la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies se'ls insta a posar en marxa un pla de servei rural financer en les entitats locals que no tinguen una oficina bancària ni atenció presencial.

Per part seua, l'ajuntament adquireix el compromís de continuar incloent en les normes exigides a les entitats col·laboradores de recaptació municipal l'obligació que permeten el pagament en la seua xarxa territorial d'oficines en l'horari establit, “que en tot cas serà de 9 a 13 hores”. I, si així ho consideren, les entitats podran posar a la disposició dels contribuents, sense que això supose cap cost per a l'ajuntament, mètodes de pagament alternatius a la finestreta com a caixers o internet.

Candidatura a Ciutat de la Ciència i la Innovació

Dénia presentarà la seua candidatura a la distinció “Ciutat de la Ciència i la Innovació” 2021 que convoca el Ministeri de Ciència i Innovació. La proposta ha sigut presentada al ple pel grup municipal del Partit Popular i ha sigut secundada per tots els grups de la Corporació.

La portaveu del govern municipal, Maria Josep Ripoll, ha subratllat que Dénia estarà en condicions de presentar la memòria de la seua candidatura abans del 2 de desembre pròxim, dia en què finalitza el termini, “gràcies a la tasca prèvia que hem fet a l'ajuntament en anys anteriors en matèria d'innovació i modernització”. Com a exemples, Ripoll ha citat el Pla Dénia Smart City, el Pla de Turisme Sostenible i el Market Plau de comerç, que permetrà les compres en els establiments comercials i el Mercat Municipal de la ciutat des d'una plataforma en Internet.

El ple íntegre està disponible en este enllaç https://www.youtube.com/watch?v=zziclPvsiFw

 

 

 

Dénia sol·licita a Justícia que “de manera urgent” millore la dotació del partit judicial pe...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina