Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia s'incorpora a l'Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO

L’Ajuntament de Dénia ha aprovat hui en ple, amb el vot unànime de tots els grups de la Corporació, la seua incorporació a l'Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO, els estatuts d'aquesta nova entitat, així com sol·licitar-hi la seua acceptació com a soci fundador.

 

L'Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO està impulsada per les deu Ciutats Creatives espanyoles que existeixen actualment: Sevilla (música), Bilbao (disseny), Granada (literatura), Dénia (gastronomia), Burgos (gastronomia), Barcelona (literatura), Terrassa (cinema), Llíria (música), Valladolid (cinema) i Manises (artesania i art popular), i la seua constitució compta amb la conformitat i suport de la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO.

 

El grup de ciutats creatives espanyoles designades per la UNESCO ha col·laborat de manera continuada en projectes i iniciatives des de la seua formació en la Trobada Anual de Ciutats Creatives celebrada a Östersund (Suècia) en 2016, mitjançant col·laboracions bilaterals o amb la participació de totes elles. Per a fer un pas més en aquesta col·laboració, es precisa l'articulació per mitjà d'una associació per a aconseguir la coordinació necessària en totes les ciutats creatives espanyoles, facilitar una interlocució vàlida davant els organismes nacionals i internacionals, i propiciar una col·laboració i comunicació permanents amb la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

 

La creació d'aquesta nova entitat permetrà actuar conjuntament en la defensa de la identitat cultural i les capacitats creatives de les ciutats declarades «Ciutats Creatives de la UNESCO», realitzant projectes i propostes comunes per a ser presentades i tramitades davant les administracions espanyoles i institucions internacionals.

 

La proposta aprovada hui designa a l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, com a representant de l’Ajuntament de Dénia en els òrgans directius de l'associació i a Raúl García de la Reina, en qualitat de regidor de Cultura i de Relacions Internacionals, com el seu substitut. També es designa al director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, Florentino Terrades, com a focal point en el «Grup Tècnic Permanent de Focal Points» de l'associació.

 

Finalment, s'aprova l'aportació de 1.200 euros a l'associació en concepte de quota anual de l’Ajuntament de Dénia, i de 500 euros com a quota d'ingrés. Totes dues quantitats se satisfaran en 2023.

 

Conveni amb Turisme CV

 

Un altre dels punts de l'ordre del dia ha sigut l'aprovació del conveni entre Turisme Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Dénia per a la realització del pla de promoció de la gastronomia de Dénia i de la Comunitat durant l'exercici 2022.

 

En virtut de l'acord, Turisme CV aportarà a l'ajuntament denier 200.000 euros que es destinaran a la realització del D*na Festival Gastronòmic, programat per al 30 de setembre, 1 i 2 d'octubre en el passeig de la Marineta Cassiana.

 

Aquest punt ha sigut aprovat per unanimitat.

 

Fàbrica del Portland

 

El ple celebrat hui ha acordat, amb el vot favorable de tots els grups, la Declaració d'Interés Comunitari per a l'establiment d'allotjament turístic i centre assistencial per a persones majors projectat per la mercantil Igbe 2 SL en la parcel·la i infraestructura existent de l'antiga fàbrica del Portland, en la plana d’Elíes.

 

L'antiga fàbrica de ciments va cessar l’activitat en 1971 i des d'eixe any no s'ha realitzat cap activitat en aquest emplaçament. La seua ximenera està recollida en el catàleg de béns protegits de Dénia com a “bé de rellevància local” i té un àmbit de protecció de 15 metres de radi al seu voltant, per la qual cosa ha d'evitar-se que la situació o dimensions de les edificacions o instal·lacions en pertorben la contemplació. Així mateix, en el catàleg es determina que l'actuació en la ximenera serà de rehabilitació.

 

El projecte presentat no augmentarà la superfície construïda ni la volumetria de les edificacions existents. Algunes d'aquestes edificacions seran restaurades modificant únicament el que siga imprescindible. Quant aquelles que hagen de ser demolides, seran reemplaçades per altres noves que, en qualsevol cas, mantindran una estètica similar a les restaurades i/o a l'arquitectura tradicional de la zona. Així mateix, el projecte contempla la urbanització de la parcel·la amb una important proporció de zones enjardinades amb flora autòctona i assegura la connexió a les xarxes d'aigua potable i sanejament.

 

Aquests aspectes han sigut tinguts en compte per a aprovar la Declaració d'Interés Comunitari, al costat del fet que l'activitat plantejada té un aspecte “addicional i apreciable” en la reutilització de les construccions industrials existents per a transformar-les i donar-los un nou ús.

 

Xarxa de Governança Participativa

 

L’Ajuntament de Dénia també ha aprovat per unanimitat l'adhesió a la Xarxa de Governança Participativa Municipal de la Comunitat Valenciana i designar al regidor Pepe Doménech com a representant en aquest òrgan.

 

La Xarxa de Governança Participativa Municipal de la Comunitat Valenciana naix com a instrument de col·laboració, debat i reflexió entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, els municipis i les mancomunitats d'àmbit comarcal entorn de les polítiques locals de participació ciutadanes impulsades en el territori valencià.

 

Amb l'adhesió a la xarxa, els governs locals es comprometen a potenciar les accions incloses en la carta d'adhesió. Un decàleg l'objectiu del qual és canalitzar l'acció dels membres de la xarxa cap a la configuració d'un sistema de treball per a un model de governança participativa municipal.

 

Uns altres dels acords adoptats hui han sigut l'adhesió al conveni marc de col·laboració interadministrativa en matèria d'igualtat i diversitat en l'àmbit comarcal de la Marina Alta per a 2022/2023, en el qual participen, a més de l’Ajuntament de Dénia, els ajuntaments de Teulada, Benissa, Poble Nou de Benitatxell, Xàbia i Calp, amb la Mancomunitat de Serveis Socials de la Marina Alta (Massma), punt que ha sigut aprovat per unanimitat; i iniciar l'expedient de liquidació del contracte per a la gestió del servei públic de recollida de residus sòlids i neteja urbana, subscrit el 31 de maig de 2005 i modificat a l'agost de 2013, entre l'Ajuntament de Dénia i URBASER S.A., punt que s'ha aprovat per majoria, amb el sí de PSPV, Compromís, Ciutadans i Gent de Dénia i l'abstenció del Partit Popular.

Dénia s'incorpora a l'Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina