Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia presenta el projecte per a l'actualització, renovació i adequació dels museus de la ciutat

Es preveu la instal·lació d'un centre d'interpretació històric al castell de Dénia

L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, i la responsable de l'àrea d'Arqueologia de l'Ajuntament, Massu Sentí, han comparegut en roda de premsa per a presentar la primera fase del programa de renovació, adaptació i reforma que afectarà els museus de la ciutat per a la seua adequació a la normativa.

El pla d'acció, a desenvolupar en cinc anys, naix de les recomanacions de la Conselleria de Cultura, la qual va advertir de l'obsolescència de les instal·lacions, a les quals convenia, segons una resolució de la directora general de Cultura i Patrimoni feta pública en 2020 i el posterior estudi encarregat pe l'Ajuntament en 2021, donar accessibilitat a tot el públic (rampes i ascensors per a persones amb diversitat funcional), democratitzar l'accés a la informació de cartel·les i senyalística (inclusió del braille i audioguies, a més de la incorporació de més llengües de la Unió Europea), reforçar la seguretat per a les persones visitants i les peces de la col·lecció (protocols d'evacuació, sistema de vitrines estanc antirobatori i impermeables, detectors de fum, sistema de videovigilància, entre altres), així com assegurar condicions de temperatura i humitat necessàries per a la conservació de les obres. Grimalt ha destacat la importància per a una ciutat com Dénia, que “no sols rep un turisme de sol i platja”, de mostrar la riquesa de la seua història, no sols als turistes, sinó als seus ciutadans, ja que, assegura, “és trist no conéixer la pròpia història”.

Sentí ha destacat la urgència d'una base de dades patrimonial amb la finalitat de catalogar els “milers d'objectes no exposats” que es troben actualment en uns magatzems “al límit de la seua capacitat”; amb la intenció futura que els serveis arqueològics de la ciutat compten amb una pàgina web accessible a qualsevol usuari. Prèvia a aquesta catalogació, està previst que es redacte un protocol d'inventariat de les peces i es porten a terme els pertinents treballs de restauració.

Per la seua part, García de la Reina ha subratllat “el deute de Dénia amb el seu llegat”, fent referència al mal estat de les instal·lacions museístiques en relació a la gran quantitat d'objectes històrics trobats en el municipi. Tant el regidor com l'alcalde han volgut felicitar el personal dels museus i a l'arqueòloga municipal per tot el treball realitzat.

Trasllat del Museu Arqueològic
La primera acció del pla serà el trasllat de la col·lecció permanent del Museu Arqueològic, situat al castell de Dénia, a la casa de Cavallers, 3, a causa de la falta d'espai. Les peces s'exposaran en la primera planta de l'edifici, amb una superfície d'uns 299 m². L'edifici huitcentista albergarà la col·lecció arqueològica de manera temporal; l'ampliació i distribució definitiva de la col·lecció s'anirà dissenyant més endavant, segons ha comentat García de la Reina. 

En la primera planta de Cavallers, 3, s'exposarà el material exhibit actualment al castell i noves peces guardades en els magatzems municipals, ja que les dimensions del nou espai així ho permeten, segons ha exposat Sentí. Aquesta primera instal·lació comptarà amb cinc espais diferenciats: zona de projecció audiovisual, zona ibera, dues zones romanes, zona islàmica i zona cristiana medieval.

El projecte museístic per a Cavallers compta amb un pressupost de 151.249 euros, els quals eixiran del fons europeu Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, gestionat per la Generalitat Valenciana.

Centre d'interpretació ‘Dénia. Ciutat vigia’

En l'espai de 195 m² desocupat en l'actual Museu Arqueològic es desenvoluparà el projecte ‘Dénia. Ciutat vigia’; la idea és instal·lar un centre d'interpretació històrica en el qual posar de rellevància el port de Dénia com a enclavament fonamental en el comerç i el trànsit marítim de les diferents èpoques, així com en l'esdevenir històric de la ciutat. L'exposició pretén realitzar una labor didàctica i divulgativa, mostrant l'evolució urbana, social i cultural de Dénia, donant especial importància a fites com la concessió del títol de ciutat per Felip III o la guerra de secessió espanyola. 

La visita es dividirà en tres parts, encara que el recorregut serà lliure: comptarà amb una zona de maquetes, per a aproximar de manera didàctica al visitant l'evolució històrica de la ciutat; una altra amb vitrines on se situaran objectes arqueològics relacionats amb cada període de la història de la ciutat, i una tercera en la qual es projectarà material audiovisual. A més, el projecte contempla la instal·lació de punts d'observació en les les finestres de l'edifici perquè actuen com a “observatoris de dates històriques”, és a dir, que reflectisquen en el paisatge fites històriques i culturals. 

Segons dades facilitades per Sentí, només el 27% dels usuaris que accedeixen actualment al castell visiten l'exposició del Museu Arqueològic, la qual cosa es deu en part al seu horari reduït, però posa en relleu, per a l'arqueòloga, la deficiència en matèria de senyalística i informació.

Aquest projecte compta amb un pressupost de 135.750 euros, també finançats mitjançant una subvenció europea dels fons Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, gestionat per la Generalitat Valenciana.

Dénia presenta el projecte per a l'actualització, renovació i adequació dels museus de l...
Plànol del centre d'interpretació del castell
Plànol del museu del carrer de Cavallers, 3

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina