L'equip de govern de l'Ajuntament de Dénia (PSPV-Compromís) presentarà al ple ordinari d'este mes de març una moció que arreplega les demandes del sector agrari local i incorpora també en les seues peticions una mesura suggerida pel grup municipal Gent de Dénia en relació a “simplificar els tràmits burocràtics [per al sector], eliminant aquells innecessaris o duplicats”, al mateix temps que s'ajuda a xicotets empresaris i treballadors en les seues gestions. Tot això, acompanyat per una legislació laboral que reconega l'especificitat, temporalitat i estacionalitat de l'activitat agrària i ramadera.
Per a dur a terme l'elaboració de la moció, s'ha tingut en compte, com especifica el seu punt 8, que “les reivindicacions generals no són res sense un reflex local”. Per això, la regidora d'Agricultura i Pesca, Sandra Gertrúdix, va mantindre recentment una reunió amb representants dels sindicats agraris –Toni París per part de la Unió de Llauradors i Ramaders i Frank Saubà, d'AVA-Asaja- i Antonio Hedilla, productor, propietari de Villa San José, finca agrícola en el terme municipal de Dénia, per a conéixer de primera mà les necessitats i suggeriments dels agricultors locals que ara apareixen plasmades en el document que es votarà en el ple del pròxim dijous.
Fruit d'esta posada en comú, la moció inclou dos punts molt específics quant a l'agricultura i els productors locals i les seues demandes. El ja al·ludit punt 8, en el qual l'Ajuntament de Dénia “assumix la seua responsabilitat històrica amb l'agricultura” i es compromet a convocar com a mínim una vegada a l'any el Consell Agrari i secundar-se en ell per a elaborar les seues polítiques agràries; a fer complir la normativa municipal relativa a la neteja i manteniment de bancals erms i al control estricte en les construccions irregulars de casetes d’eines; així com a difondre i donar suport a iniciatives agrícoles locals. Prendrà també mesures per a evitar els robatoris de fruita i per a visibilitzar l'agricultura en la vida sociopolítica de Dénia com un eix estratègic i econòmic fonamental.
Així mateix, es plasma una altra de les reivindicacions del sector centrada en que es destinen ajudes i inversions a noves infraestructures i instal·lacions que permeten reutilitzar les aigües depurades perquè puguen ser destinades al reg de cultius agrícoles. Aspecte molt necessari en èpoques com esta, “de preocupant sequera”.
Assegurar preus justos per als productors agraris, instant el Consell de la Generalitat Valenciana que garantisca el compliment de la Llei de la Cadena Agroalimentària i que impulse la creació urgent d'una Agència Valenciana per al control alimentari que garantisca el pagament de preus justos, així com impulsar mesures que contribuïsquen al consum de productes de proximitat, “limitant la implantació de noves grans superfícies comercials en el municipi i regulant les noves llicències d'obertura” amb condicionants que incentiven i/o premien la implantació de canals de venda de productes de proximitat locals, són altres mesures de contempla la moció.
El text també té peticions dirigides al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, com la que li insta a continuar defenent en el Consell de la Unió Europea la moratòria dels acords agrícoles de lliure comerç dels quals forma part la UE fins que els acords comercials incloguen clàusules espill que garantisquen que els requisits legals que s'apliquen als aliments produïts a la Unió Europea siguen iguals que els que s'exigixen als productes importats.