Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia clou els actes d’homenatge de l’Any Maria Ibars amb el descobriment d’un bust de l’escriptora a la Glorieta

L’homenatge que l’Ajuntament de Dénia va dedicar diumenge passat a l’escriptora Maria Ibars va fusionar diversos llenguatges artístics per a deixar palesa l’estima que la ciutat de Dénia professa a la poetessa i narradora que va crear el seu univers literari “a l’ombra del Montgó”.

 

Que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua declarara el 2024 l’Any Maria Ibars va desencadenar tot un seguit d’esdeveniments commemoratius de la seua figura i obra en els quals l’Ajuntament de Dénia ha tingut una participació activa.

 

Com a colofó, l’Ajuntament va organitzar l’acte de diumenge, que va reunir autoritats locals, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, i l’acadèmica Maria Àngels Francés, familiars de Maria Ibars - Vicente i Manuel Ángel Payá, nets de l’escriptora; Patricia Payá, besneta; i el nebot net, José Antonio Ibars- i un bon nombre de persones disposades a festejar l’autora.

 

El lloc de la celebració no era casual. La glorieta del País Valencià, centre neuràlgic de la ciutat, on es va descobrir un bust en bronze de l’escriptora, obra de José Luis Saldaña i Paco Valderrama, encarat al Montgó que tant admirava. L’escultura era el centre de l’homenatge.

 

“Aprofitant la difusió de la figura de Maria Ibars al llarg de l’any passat en tota la Comunitat Valenciana, l’ajuntament, mitjançant l’Àrea de Cultura, ha volgut que la seua imatge ja sempre fora visible i estiguera a prop de tota la ciutadania i de les persones que ens visiten, al cor de la Dénia que ella tant estimava. I, per això, des de hui mateix, Maria Ibars mirarà al Montgó”, va assenyalar el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina. I ho farà acompanyada de l’escriptor denier Juan Chabás, el bust del qual ha sigut recol·locat en la glorieta una vegada finalitzades les obres de la plaça. I d’un altre escriptor significatiu per a la ciutat, Vicent Andrés Estellés, que ocupa el seu espai a uns pocs metres dels altres escriptors.

 

Però este acte no ha sigut un homenatge puntual de Dénia a Maria Ibars. Ella “sempre ha tingut presència” en la ciutat, va explicar el regidor de Cultura. És filla adoptiva des de 2016; té un carrer dedicat; un institut d’educació secundària batejat amb el seu nom; el passeig de la Marineta Cassiana és un recorregut per la seua obra, jalonat de rajoles que ens mostren fragments dels seus poemes; la Biblioteca municipal i l’Institut d’Estudis Comarcals han editat publicacions sobre la seua figura i l’Agrupació Filatèlica de Calp, amb el suport de l’Ajuntament de Dénia, va promoure que enguany Correos li dedicara un segell que va eixir el 9 de gener passat.

 

“Una història de devoció recíproca entre Dénia i Maria Ibars”, va subratllar l’alcalde, Vicent Grimalt, en la seua intervenció. “Una història, tanmateix, interminable, que el bust que hui hem inaugurat s’encarregarà de mantenir molt viva”, va afirmar.

 

Grimalt va ornar el seu discurs amb poemes de l’autora i fragments del conte Maria Ibars. A la vora de Penyamar, a l’ombra del Montgó, escrit per Antoni Reig i il·lustrat per Sofia Armengol i editat per l’Ajuntament de Dénia i Reclam Editorial.

 

Lletres, rimes i paraules no podien faltar en este homenatge a l’escriptora “que millor va literaturitzar Dénia i la seua comarca”, va afirmar la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, qui, a més, va agrair la “col·laboració i complicitat que hem trobat de l’Ajuntament de Dénia i els seus membres al llarg d’este Any Maria Ibars”. Cantó va enaltir la figura de Maria Ibars, “dona, escriptora que va crear la seua obra en temps convulsos, enfrontant nombrosos entrebancs, però sense abandonar el seu compromís amb la cultura i la llengua del País”.

Les arts plàstiques continuen tenint presència en l’escenografia de l’acte d’homenatge. Ara, amb el retrat de Maria Ibars firmat per Joan Castejón, artista que compartix amb l’escriptora el títol de fill adoptiu de la ciutat de Dénia, que destacava en un dels cantons de l’escenari.

 

I per a posar fi a este reconeixement, la música. La cantant Ina Martí, “la dona que ha fet de l’obra de Maria Ibars música”, en paraules del regidor de Cultura Dénia, va oferir un recital amb temes del seu disc “Ina Martí canta a Maria Ibars” i alguna composició pròpia més recent, que van arrencar els aplaudiments del públic.

Dénia clou els actes d’homenatge de l’Any Maria Ibars amb el descobriment d’un bust de l’esc...
Dénia clou els actes d’homenatge de l’Any Maria Ibars amb el descobriment d’un bust de l’esc...
Dénia clou els actes d’homenatge de l’Any Maria Ibars amb el descobriment d’un bust de l’esc...

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina