Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

El Grau de Gastronomia de la UA presenta a Dénia els treballs fi de grau de la primera promoció

La Biblioteca Municipal de Dénia ha acollit l'acte de lectura dels Treballs Fi de Grau de l'alumnat de Gastronomia i Arts Culinàries de la UA.

Aquesta primera promoció ha presentat davant el tribunal que va valorar els seus treballs i el públic assistent el resultat de quatre investigacions centrades en temàtiques que analitzen la història, l'evolució i la situació actual de diversos camps de la gastronomia.

Entre els assistents, es trobava l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt i representants de l'Oficina d'Innovació i la Creativitat, Dénia Ciutat Creativa de la Unesco.

L'acte va començar amb la lectura del TFG realitzat per Kinga Aleksandra Borkowska, que va centrar el seu estudi en la realització d'una anàlisi de la certificació sostenible i ecoetiquetes de productes de mar. L'estudiant va plantejar que “falta informació al consumidor respecte al que representen i impliquen algunes certificacions”. Concloent que “les certificacions de sostenibilitat són una eina útil a l'hora d'identificar quins tipus de productes són respectuosos amb el medi ambient, però existeix el problema que qualsevol empresa no pot obtindre aquest tipus de segell, malgrat tindre un procés productiu respectuós. Les llicències d'implantació i utilització d'aquests certificats suposen una despesa que les petites empreses no poden assumir, plantejant el problema que en comptes de posar en valor a les empreses que són respectuoses, el que fan és revaloritzar les que tenen una gran quota de mercat i desplaçar a les xicotetes produccions”.

A continuació, va realitzar la lectura del seu treball l'estudiant Nancy Jajaira Asencio, que va analitzar com ha transformat laCovid- 19 les formes de consum take away i delivery a Espanya. Va parlar del fenomen de les dark kitchens, dels codis QR i va analitzar la incorporació dels restaurants a les xarxes socials i l'ús que fan els clients del mòbil per a realitzar les seues reserves, dibuixant així els nous hàbits de consum que s'han establit després de la pandèmia.

Per la seua part Marta Gómez Navarrete va presentar una investigació l'objectiu de la qual era aplicar l'anàlisi sensorial, a través d'un panell de tastadors, com a eina per a l'avaluació de l'efecte d'addició d'extracte de pinya per a prolongar la vida útil de la carn.

Finalment li va tocar el torn a Alba Gomis Román que va analitzar la influència en l'alimentació de les llars de la incorporació de la dona al món laboral i va realitzar una crida sobre la pèrdua progressiva de patrimoni gastronòmic, degut, en la seua opinió, al fet que “les dones continuen sent les principals responsables de la planificació culinària en la llar, però han deixat de transmetre eixos coneixements a les generacions posteriors. Pel que s'està perdent lentament el patrimoni culinari i gastronòmic de pobles i ciutats”.

El tribunal va estar compost pels catedràtics de la UA Vicente Montiel Leguey i Rafael José Chinchilla Cruz i per la professora i directora del Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA-Dénia, Juana Jordá Guijarro. Va actuar com a suplent l'enginyera química Julia Moltó Berenguer.

 

El futur professional dels graduats en Gastronomia

El nombre d'estudiants de nou ingrés matriculats en el Grau de Gastronomia i Arts Culinàries ha anat en augment des del primer curs acadèmic 2018-19, amb 67, fins a l'actual curs 2020-21 amb un total de 76 alumnes/as. Aquest curs serà el primer de graduació i per al pròxim curs s'han oferit 75 places.

 

La coordinadora acadèmica d'aquest Grau, la professora Arantzazu Valdés, es va mostrar satisfeta amb els treballs presentats per aquesta primera promoció, declarant que “aquest curs acadèmic s'han presentat un total de 23 TFG de diferents temàtiques, els quals reflecteixen el caràcter multidisciplinari del Grau”, al que  va afegir que “els graduats en Gastronomia seran professionals capaços d'exercir diversos perfils laborals ja que la formació rebuda integra una visió multidisciplinària amb un ampli coneixement de totes les àrees relacionades amb la gastronomia en general i l'activitat culinària en particular. Per a això, l'estudiantat s'ha format en diverses branques relacionades amb el coneixement dels aliments, la gestió d'empreses especialitzades, el màrqueting, el turisme, les habilitats socials, els recursos humans, la salut i la nutrició humana”.

Quant al futur professional d'aquest alumnat va explicar que seran professionals capaços de “exercir diversos perfils laborals entre els quals s'engloben: la direcció, gestió i administració en hotelería, restauració i sectors afins; consultoria, assessoria i promoció de noves iniciatives gastronòmiques en indústria o restauració; Innovació culinària i serveis gastronòmics; Organització d'esdeveniments gastronòmics, productes i activitats turístiques associats a la gastronomia; Responsable de qualitat i seguretat alimentària en restauració; Formació, investigació i innovació en centres públics i privats; Conservació, revaloració i readaptació del patrimoni cultura en la seua vessant culinària i gastronòmica”.

El Grau de Gastronomia de la UA presenta a Dénia els treballs fi de grau de la primera promoció
El Grau de Gastronomia de la UA presenta a Dénia els treballs fi de grau de la primera promoció
El Grau de Gastronomia de la UA presenta a Dénia els treballs fi de grau de la primera promoció

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina