La particularitat temàtica i el creixent interés social per la gastronomia han portat a la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb l'Ajuntament de Dénia, a organitzar un acte públic per a la defensa dels treballs de fi de grau dels estudis de Gastronomia i Arts Culinàries. L'acte s'ha celebrat este matí a Dénia, ciutat sede del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia (GASTERRA).
Les alumnes Vanesa España Auñón, María Gómez Aragó i Natalia Otero Quintana han defés els seus treballs de fi de grau davant un jurat compost per Juana Jordá, directora de GASTERRA UA-Dénia; Enrique Moltó, coordinador acadèmic de GASTERRA i Covadonga Ordóñez, professora del departament d'Anàlisi Econòmica Aplicada. Entre el públic, l'alcalde en funcions, Rafa Carrió, i la regidora de Territori, Maria Josep Ripoll; la coordinadora del Grau de Gastronomia i Arts Culinàries, Arancha Valdés, i la investigadora del departament de Comunicació i Psicologia Social de la UA, Rosa Torres; els cuiners Pep Romany i Federico Guajardo; el director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat de Dénia, Floren Terrades i Marta Yáñez, ADL comarcal en CREAMA.
Vanesa España Auñón ha elaborat el projecte “Influència de l'estètica del plat en la percepció sensorial del sabor. Transformant l'experiència gastronòmica a través de la ceràmica”. La seua investigació posa en valor la interdisciplinarietat entre la gastronomia, el disseny i l'anàlisi sensorial, analitzant com el suport ceràmic pot anar més enllà del funcional i modificar la percepció del sabor per part del consumidor.
Ha col·laborat en el seu treball el xef dos estreles Michelin Kiko Moya, del restaurant L’Escaleta de Cocentaina. El cuiner va triar un plat amb la rajada com a ingredient principal i l'alumna Vanesa España, també ceramista, va desenrotllar un prototip de vaixella artesanal innovadora dissenyada específicament per a presentar i assaborir la creació culinària de Moya –que el públic assistent hui ha pogut veure i tocar- i comparar el seu efecte amb el d'una vaixella estàndard de referència.
El disseny d'un menú saludable i inclusiu amb perspectiva de sostenibilitat i cultura gastronòmica és el projecte presentat per María Gómez Aragón. La seua investigació aborda el repte de buscar dissenys gastronòmics d'alta inclusivitat, que puguen ser oferits pel sector de la restauració, però també elaborats en la llar. La metodologia que va permetre fer proves adequades ha sigut possible gràcies a la col·laboració del Centre Educatiu de Recursos de Consum d'Alacant (CERCA), de l'Ajuntament d'Alacant.
Els resultats del treball evidencien que és possible desenrotllar propostes d'alta inclusivitat relacionada amb aspectes socials, culturals, econòmics i de salut, tot això des d'una perspectiva de sostenibilitat.
La gastronomia com a eix central en reunions, festes i celebracions és el tema del treball de fi de grau de Natalia Otero Quintana. L'alumna ha analitzat la gastronomia com a vehicle d'identitat col·lectiva i fenomen cultural.
A través d'una revisió bibliogràfica en bases de dades acadèmiques i des de la perspectiva de l'Antropologia de l'alimentació, l'estudi de Natalia Otero aprofundix en conceptes com la comensalitat i el fet social total, explorant com les festivitats i les tradicions culinàries modelen la memòria social i cultural de les comunitats. El treball, alhora, destaca la importància de preservar la diversitat gastronòmica.
Segons la coordinadora del grau, Arancha Valdés, “els treballs reflectixen el caràcter multidisciplinari, innovador i compromés del Grau en Gastronomia i Arts Culinàries de la UA i evidencien que la gastronomia és molt més que tècnica culinària. És disseny, inclusió, cultura, sostenibilitat i innovació. Una disciplina viva que evoluciona per a respondre als reptes del present sense perdre de vista les seues arrels”.