Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Idees imaginatives de l'alumnat de Gastronomia de la Universitat d'Alacant en la jornada Gurmeet

Un menjador escolar que fa més apetible i sana la dieta infantil, una passarel·la de moda gastronòmica o l'organització d'un macrofestival mundial a la Xina. Els alumnes de Gastronomia i Arts Culinàries de la Universitat d'Alacant van fer el dilluns a Dénia una parenceria de creativitat per a presentar en una jornada més del que denominen Gurmeet. Era, a més, un examen de fi de curs i una classe extraordinària en la qual van poder conéixer de prop experiències de professionals de Dénia, com les del xef amb una estrela Michelin José Manuel López o el gelater Álvaro Verdú.

 

La intensa jornada va tindre lloc al CdT-Dénia i va estar organitzada pels propis alumnes de tercer curs que cursen l'assignatura “Gestió d'esdeveniments i protocol de Gastronomia”. Els alumnes, reunits en grups, han desenvolupat al llarg de l'any projectes enfocats a molt diversos àmbits del concepte gastronòmic amb l'objectiu d’“aprendre fent”, segons la professora Rosa Torres, que imparteix l'assignatura. I, a més, fer-ho “mostrant les seues competències investigadores, innovadores i creatives”.

 

Gurmeet adopta un format innovador. Amb presentacions singulars, escenificades i ideades pels alumnes, es van donar a conéixer dotze treballs. Després de les intervencions els seus autors responien a les preguntes de professors, companys, professionals i públic assistent, després de la qual cosa un jurat avaluava les propostes per a ser tingudes en compte pels responsables acadèmics a l'hora d'assignar qualificacions.

 

Les propostes dels alumnes eren majoritàriament imaginades, encara que es basaven en realitats relacionades amb qualsevol element de la cadena de valor gastronòmic i havien d'anar documentades en aspectes com ara la seua posada en pràctica, la seua organització o finançament. De la creativitat dels alumnes van eixir, per exemple, el centre d'assessorament gastronòmic “Aestivum”, el festival “Gastroworld”, el programa de prevenció de l'obesitat “Inn Tradition”, la passarel·la de moda “La Perla de Dénia” o el pla de negoci de sistemes hidropònics “Greendrops”. Entre les propostes hi havia un taller de tast i producció de cervesa i es van aportar reflexions sobre cultura gastronòmica i participació ciutadana, ús de transgènics, gastronomia ambulant, o el paper de la dona i de la comunicació en el món gastronòmic.

 

Un dels treballs formava part d'un projecte més ampli i constituïa el primer treball de camp de la proposta de l'Agència de Salut i Dieta Mediterrània per a identificar municipis que s'ajusten als patrons ideals de l'estil de vida mediterrani. Entre les cinc ciutats de la província d'Alacant objecte d'estudi figura Dénia.

 

Dieta i ofici mediterrani

 

Precisament, l'investigador de l'Agència de Salut i Dieta Mediterrània, Alfonso Soler, va oferir a l'inici de la jornada una ponència en la qual va parlar de la dieta mediterrània com a “contingut cultural d'èxit” i la va etiquetar com la més sana del món per la seua implicació amb l'entorn. Va utilitzar un símil musical per a parlar de la importància d'una alimentació sana constant i mantinguda en la qual la dieta mediterrània seria “l'harmonia” de “la melodia de la vida”. Va alertar, a més, sobre el progressiu abandó d'aquesta dieta, sobretot en la població més jove.

 

De pràctica de la dieta mediterrània i de cuina i producte de la Marina Alta van parlar i es van sotmetre a les preguntes d'alumnes i assistents els deniers Juan Manuel López, xef del restaurant Peix&Brases, i Álvaro Verdú, gerent de Gelateria Verdú i de l'empresa Gelart, els quals van exposar la seua experiència professional.

 

López va subratllar la importància de vincular la cuina d'un lloc al seu entorn, al seu territori i als seus productes. En aquest sentit es va sentir particularment satisfet d'haver contribuït amb el seu interés a disposar ara de maduixes realitzades per un agricultor local quan fa uns pocs anys havia d'aconseguir-les a més de 30 quilòmetres de Dénia. Per part seua, Álvaro Verdú va narrar la seua situació personal i la del seu germà, en haver de fer-se càrrec amb poc més de 20 anys de l'empresa gelatera tradicional de la seua família. Va explicar com han evolucionat en aspectes com a gestió i orientació empresarial o en la renovació de sabors i la incorporació de producció pastissera.

 

La jornada va ser inaugurada per la degana de la Facultat de Ciències, Magdalena García Irles, que va elogiar el mètode de treball utilitzat i va subratllar que “el turisme gastronòmic passa per ser sostenible, del territori i del producte”. També van intervindre el director del CdT-Dénia, Pepe Vidal, i Vicent Martín en nom de l'Oficina d'Innovació i la Creativitat de la Ciutat Creativa-UNESCO.

 

Aquest és el tercer any que els alumnes organitzen Gurmeet, iniciativa que compta amb el suport de la Facultat de Ciències i el Centre de Gastronomia del Mediterrani (Gasterra UA-Dénia).

 

Idees imaginatives de l'alumnat de Gastronomia de la Universitat d'Alacant en la jor...
Idees imaginatives de l'alumnat de Gastronomia de la Universitat d'Alacant en la jor...
Idees imaginatives de l'alumnat de Gastronomia de la Universitat d'Alacant en la jor...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina