Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Reconeixement a les quatre primeres dones a incorporar-se a l’Agrupació Artística Musical de Dénia

L’acte es converteix també en un sentit homenatge a Josep Cendra, artífex de l’obertura de la banda a la dona sent director de la formació

Dénia va celebrar ahir un acte de reconeixement a les quatre primeres dones a incorporar-se a l’Escola de Música Manuel Lattur, l’any 1978, i temps després, a 1981, a l’Agrupació Artística Musical de Dénia. Un acte emmarcat en la celebració del Dia Internacional de la Dona, en què cada any es distingeix una dona o col·lectiu de dones de la societat deniera que han estat pioneres en obrir camins cap a la igualtat.

 

Isabel Conejero, Alicia García, Julia Molinillo i Pilar Gilabert són eixes primeres dones, xiquetes en aquells anys, que, com va assenyalar l’alcalde, Vicent Grimalt, “van ser, sense esperar-ho, sense més pretensions que complir un somni o desenvolupar una afició, d’eixes dones pioneres que han demostrat a moltes altres, i a tota la societat, que els prejudicis només serveixen per a desmuntar-los”.

 

Com va indicar el regidor d’Igualtat i Diversitat, Javier Scotto, “amb la presència de la dona, la banda de Dénia va canviar, tant en l’ambient com en el llenguatge; destacant dos trets importants: es va produir la humanització de l’agrupació i va suposar un gran aconseguiment de la participació de la dona en la vida cultural i social de Dénia”.

 

Amb este reconeixement que cada any s’atorga, l’Ajuntament de Dénia vol, en paraules de Scotto,”remarcar que existeix un vincle fonamental entre gènere i progrés en tots els àmbits”. El regidor va subratllar que les desigualtats que existeixen hui encara entre homes i dones en la indústria musical “són abismals, especialment en l’àmbit de la música clàssica: discriminació, sous injustos, falta de visibilitat i reconeixement... i ja és temps que les dones artistes i compositores isquen de l’ombra en què han estat”. “A mi m’han ensenyat –va concloure- que música és llibertat; per tant, que la música impulse la igualtat d’oportunitats entre homes i dones”.

 

Però l’acte d’ahir va portar l’emoció fins més enllà, ja que el reconeixement a estes quatre pioneres es va convertir, per un sentiment unànime compartit pels intervinents i pel públic, en un homenatge a Josep Cendra i Piera, director de la banda de 1978 a 1996 i vertader impulsor de l’entrada de dones en un món que era exclusiu d’homes. Les quatre homenatjades, sense excepció, van agrair a Pep Cendra l’ajuda, el fet que els inculcara l’amor per la música, el que els va ensenyar... També l’alcalde, Vicent Grimalt, integrant de l’Agrupació Artística Musical de Dénia des de jove, va afirmar que l’altre actor fonamental d’esta història és Pep Cendra, artífex de l’obertura a la dona de l’agrupació, entre altres iniciatives que la van dotar del component humà i social que des de llavors ha acompanyat la seua evolució”.

 

“La naturalitat amb què va protagonitzar i liderar un moment tan transcendental com l’entrada de la dona a la Banda de Dénia fan més lloable, si cap, el seu paper. Sorprés que no hi haguera músiques, va tindre clar des del primer moment que les portes de l’Agrupació Artística Musical havien d’obrir-se a les dones. Per a Pep era una decisió lògica, inajornable ja en democràcia, totalment normal en una societat que ja respirava aires de llibertat i igualtat”.

 

Per tot açò, va concloure Grimalt, “estarem eternament agraïts a Pep Cendra, ja que la seua arribada va marcar un abans i un després en la història de la banda”.

 

Quan va finalitzar l’ovació amb què el públic va rebre la seua presència a l’escenari, Josep Cendra es va dirigir a les quatre dones homenatjades per a afirmar que "han estat un referent, perquè la banda d’aquell moment necessitava el seu caliu i la seua humanitat per a fer la música que volíem fer”. El que fora director de la banda durant quasi vint anys va recordar algunes anècdotes d’esta trajectòria i es va acomiadar expressant “l’orgull” que sent per la formació deniera, que fou i continua sent sa casa.

 

En acabar l’acte de reconeixement, l’Agrupació Artística Musical de Dénia va interpretar el seu Concert de primavera, emmarcat en la XXVII campanya “Música als pobles”.

 

 

 

Reconeixement a les quatre primeres dones a incorporar-se a l’Agrupació Artística Musical de...
Reconeixement a les quatre primeres dones a incorporar-se a l’Agrupació Artística Musical de...
Reconeixement a les quatre primeres dones a incorporar-se a l’Agrupació Artística Musical de...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina