Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia exporta el turisme sostenible a FITUR i Madrid Fusión de la mà de la posidònia

Dénia comparteix amb Cambrils i Eivissa el projecte d’experiències turístiques sostenibles ‘Viu la posidònia’. Amb ocasió de la celebració de FITUR a Madrid (del 17 al 23 de gener), les tres ciutats duran la posidònia com una de les marques de qualitat turística i aposta per la sostenibilitat. Per tal de difondre el projecte, es duran a terme diferents actes i accions vinculades al turisme sostenible i la defensa del medi ambient.

 

El projecte compartit persegueix la creació d’experiències i productes turístics sostenibles per tal de mostrar la importància mediambiental de la posidònia oceànica, desconeguda per a la majoria de viatgers que visiten les costes mediterrànies, però que produeix una gran quantitat d’oxigen i ajuda a preservar l’arena de les costes.

 

La difusió del projecte conjunt en el marc de la Fira Internacional de Turisme s’inicia amb una cita cultural: l’exposició ‘L’art de la posidònia’, on artistes de les tres ciutats compartiran obres relacionades amb la posidònia a la galeria Desearte de Madrid (carrer de Villanueva, 43). La mostra estarà oberta des de la seua inauguració el 17 de gener fins al mes de febrer, i en ella podrem trobar peces de joieria dels orfebres eivissencs Elisa Pomar i Enric Majoral, els quadres del cambrilenc David Callau i els plats fets amb posidònia de l’artesana resident a Jesús Pobre ‘Magari Things’ -Angelica Fossemó-. La naviliera Baleària col·labora per mitjà de la participació de l’artista Antonio Villanueva i les seues escultures de resina.

 

A més, s’exposaran les fotografies del concurs ‘Viu la posidònia’, celebrat a 2022 a Eivissa, amb obres de Fernando Estarellas, Olga Escandell, José Ramón Fernández, Joan Pereyra, Marisol Torres, Paulo Peixoto, Daniel Lop, Antonio Planells, Pablo Montoro, Pepi Rivera, Javier Ruiz “Citoxin”, Joan Costa, Simón Vila, Carmen Escandell, María Tur, Jaume Torres i Xavier Mas. L’exposició serà itinerant per les tres ciutats.

 

El dimecres 18, els alcaldes de Dénia, Eivissa i Cambrils presentaran a la una del migdia el projecte “Viu la posidònia” a l’estand d’Eivissa a FITUR (9C01 Pavelló 9, entrada nord). Després de la intervenció en què explicaran les accions concretes a desenvolupar amb la subvenció d’1 milió d’euros dels fons europeus Next Gereration dins del programa del Ministeri de Turisme  ‘Experiències Turisme Espanya’, el pintor David Callau dura a terme una performance.

 

Des de la Regidoria de Turisme destaquen la importància de FITUR com a “punt de trobada amb tots els prescriptors i empreses turístiques”, on Dénia “com a destinació turística destacada, gaudeix de posicionament i visibilitat”.

 

Enguany, Dénia estarà present en la fira en dos espais diferents: el de la Costa Blanca i el de la Comunitat Valenciana, com a Ciutat Creativa de la Gastronomia per la Unesco.

 

Premi SICTED

 

L’endemà, dijous 19 de gener, a les 10.30 hores, l’alcalde i regidor de Turisme, Vicent Grimalt, assistirà al lliurament dels premis SICTED per part de la Secretaria d’Estat de Turisme i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Un acte en què Grimalt rebrà el guardó atorgat a Dénia en la categoria “Millor destinació SICTED”, que reconeix “el compromís de l’ens gestor en favor de la competitivitat dels serveis turístics”.

 

El SICTED és un programa dins de la Secretaria d’Estat de Turisme que compta  amb el suport de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

 

Més tard, a les 11 hores, en l’estand del Patronat Provincial de Turisme Costa Blanca, l’alcalde assistirà a la presentació de la Volta ciclista a Espanya 2023, on Dénia participarà com a punt d’inici de la huitena etapa.

 

Aquesta mateixa data, a les 11.45 hores, les tres ciutats implicades en el projecte “Viu la posidònia” signaran un protocol d’actuació amb Baleària, el qual és “una declaració de bones intencions entre les localitats i la naviliera per a establir un marc d’intervencions entorn del projecte de protecció de la posidònia”. A continuació tindrà lloc un acte commemoratiu del 25 aniversari de Baleària.

 

Per altra banda, el divendres 20 de gener, a les 10 hores, l’alcalde de Dénia assistirà a l’assemblea anual de Saborea España.

 

Paral·lelament a esta agenda, s’han previst durant la celebració de FITUR diferents reunions tècniques que poden ajudar en la gestió i promoció turística de Dénia.

 

Madrid Fusión

 

Dénia també participa este mes de gener en el congrés global de gastronomia Madrid Fusión de la mà de Saborea España. La cita, del dilluns 23 de gener al dimecres 25, és, en paraules de l’àrea de Turisme, una oportunitat de donar visibilitat a la gastronomia deniera i els seus productes.

 

En aquesta edició, Turisme Dénia ha confiat en la xef del restaurant La Xerna del mar, Belén Escrivà, per a promocionar la gastronomia de la ciutat. La guanyadora del primer premi del festival de la tapa de la Comunitat Valenciana ‘Tapas d’ací’, edició 2022, amb el seu ajudant, Alfonso Cabrera, impartirà tres tallers experiencials de tapes per a grups de 10 participants en els quals cuinarà un escabetx de bonítol de la llotja de Dénia amb maionesa de crítics i encurtits de la Marina (dia 23); pastissets de moniato (dia 24); i el dònut de gamba roja de Dénia amb el qual va guanyar el primer premi de tapes de la Comunitat Valenciana.

 

A banda, la xef s’encarregarà d’elaborar els plats i dolços típics que es podran degustar en l’estand de Dénia durant les visites institucionals.

 

Turisme Dénia compta, a més, amb la col·laboració de l’associació AEHTMA i d’empreses del sector com el celler Les Freses, Licor Carnot, el restaurant Peix i Brases, de la mà del seu xef, José Manuel López, Coques Cidoncha i Els Paellers.

 

Mara Bañó, propietària del celler Les Freses, i Antonio Fornés, de Licor Carnot, oferiran tasts dels seus productes, els dies 23 i 24, respectivament.

 

Dénia també hi participa en les activitats de l’espai Saborea España de Madrid Fusión, com els tallers experiencials per a periodistes i agències de viatges que impartirà el cuiner José Manuel López, en els quals treballarà amb dos productes emblemàtics de la gastronomia de Dénia: el polp sec i la gamba roja.

                                         

El projecte ‘Viu la posidònia’ també estarà present en Madrid Fusión amb un debat-col·loqui sobre les bondats d’aquesta planta com a fons de nutrients per a la fauna i la flora marines i la seua repercussió en les espècies que arriben a les nostres taules i que són base de la nostra gastronomia. Hi participaran el xef José Manuel López i representants de les confraries de pescadors de Cambrils i Eivissa.

 

Per últim, l’esdeveniment Madrid Fusión acollirà la presentació de l’XI edició del Concurs Internacional de Cuina Creativa de la gamba roja de Dénia, en la qual participaran l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, representants d’AEHTMA i el director del certamen, Rafa Soler. Serà el dilluns 23 de gener a les 13 hores.

 

Plat de ceràmica de Magari Things
Primer premi del concurs de fotografia
La cuinera Belén Escrivà

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina